pátek, ledna 27, 2006

Nejlepší domácí konzervy 05


Pět domácích mňamek za rok 2005. Na věky zakonzervovaný lahůdky, po kterých můžete sáhnout i za pár let. Myslím, že nezasmrádnou.


Lyssa - Amoral
(Silver Rocket)
"Vem mě basu bicí, prostě na kytaru seru vole." Jak může znít deska, která začíná přesně takhle? Přísný (ale spravedlivý) bicí, ještě přísnější basa a rezavá (divný, ale tenhle pocit z toho zvuku mám) kytara. Všechno sedí, nic není navíc. Sloganovitý texty, podivnej obal, nebezpečnej zvuk. Čekání na desku, která vycházela snad pět let se naplnilo. Kult? Jen doufám, že se dočkáme i slibovanýho vinylu...

Vytrženo odjinud:
"Taneční hudba pro bytosti s třema a více nohama."
"Některé triviální kytarové postupy lze přehlédnou už méně, nehledě na to, že to při nich sem tam nemile zaskřípe."
"Deštivý školní výlet do kovárny se skrytým půvabem. A doslova hmatatelný zvuk."

Ememvoodoopöká - Dort jak brus (Silver Rocket)
Stejná stáj, stejný studio. Úchylný a krásný písničky. Jedna z mála kapel, která je na koncertě výborná, ale z desky ještě lepší. Hitmakeři. V lecčems opak Lyssy - spousta klávesovejch zvuků a pazvuků, fintiček, hostující sbor. Souboj Baroš - Armando dopadá nerozhodně, vyhráváme my, diváci. Příště bych jen přibalil booklet i s textama.

Vytrženo odjinud:
"Správňácky divná deska, u který se jen uculujete v představě, co tomuhle řeknou nezasvěcení, kterým se inkriminované dílko (třeba jen omylem) dostane do uší."
"Ošklivost skupině není cílem, přináší silné melodie, s nimiž neučesaný sound kontrastuje a dává jim tak vyniknout."

Innoxia Corpora - K čertu (diy + Malárie)
Punk se dá dělat tak, jak to provozuje 90% "punkovejch" kapel v Česku: směšně. Ale pak se dá dělat i jinak, tak jak ho dělaj tyhle chlapíci: uvěřitelně, nezakomplexovaně a originálně. Samozřejmě nechybí rychlost a jako bonus (tady ale samozřejmost) zajímavý texty, který můžete študovat pomalu do nekonečna.

Vytrženo odjinud:
"Oproti desce předchozí je tahle věc o dost vyhranější, promakanější, ale o nic méně přímočará než její předchůdce, zkrátka ogaři zabrali a na novém matroši si dali kurewsky záležet."
"Vše zní neplánovaně, přirozeně… Texty jsou další věc, kterou na Innoxii miluju… chtěl bych vědět jak vznikaj…"

Sabot / Deverova chyba - split 7" (Free Dimension Records)
Jindy čistě insrumentální duo Sabot nechalo v songu O.M.T. zahostovat vokální Tábor Bigbít Tým a vznikla tak provzdušněná pecka s euforickou náladou. Deverova chyba skladbou Tvý tělo koleje potvrdila pozice, Devera si určitě musí rvát vlasy. A slyšet splitko dvou "bigbítových" kapel, kde nezazní ani tón na kytaru taky není věc úplně nejobvyklejší.

Vytrženo odjinud:
"Táborské trio (DCH) od té doby vybrousilo svůj výraz k dokonalosti a tak nemá pražádný důvod měnit osvědčené receptury."
" V podstatě to samé, hlavně co se konečného hodnocení týče, lze napsat o druhé straně vinylu, na kterou přispěli původem sanfranciští, nyní už drahně let táborští světoběžníci Sabot."

Tři čutory - Vlak kamarád (Nádraží records)
Kapela, která vznikla za účelem infiltrovat na Portu a rozvrátit ji zevnitř, se zavřela do studia a natočila svoje největší fláky. Pokud si dáte pár piv s kamarády a máte nutkavou potřebu si zazpívat a zaskákat, zvolte tuhle desku. Funguje to. Polovic fotek v bookletu je z Broumoumovských stěn.

Vytrženo odjinud:
Nic k vytrhnutí jsem nenašel.


Takže tak. Zahraniční desky vynechávám, ty se ke mě dostanou většinou s opožděním. A omlouvám se autorům vět, které jsem tak chaoticky napasoval do textu.

1 komentář:

osobic řekl(a)...

Tak jsem se ozval, ale přesměrovalo se to na jinou adresu a vrátilo se mi to zpět... Takže nevím, jestli jsi to zachytil. Jinak: osobic[zav]centrum.cz