úterý, srpna 30, 2005

Rockující horolezci



Naše maloměsto každoročně trochu ožije koncem srpna. Koná se tady Mezinárodní festival horolezeckých filmů. Nejsem horolezec, natož filmař, takže můj zájem povětšinou nejvíc poutá doprovodný společenský program. O pohodu horolezců se pečuje zejména pomocí hudby. V minulosti jim bylo předloženo vše od vesnické diskotéky, přes zábavové kapely, písničkáře, country až po bigbít.

Letos se pořadatelé vyšvihli. V pátek zavítala do našeho města Doga, které dělali křoví Cruel, Rimortis a Baťa a& Kalábůf něžný beat. Vzal jsem nohy na ramena a opustil město. V sobotu se už situace jevila méně nebezpečně, takže jsem sebral odvahu a vyrazil na fotbalové hriště. Inside out jsem propásl. Vyhoukaná sowa (jak se ukázalo později) byla nejlepší kapelou večera. Dýchavičná Laura a její tygři jí bohužel konkurovat nemohla. Novější písně postrádají všechno, co se dalo u těch starších najít (melodie, tah na branku). Lenka Nová není jako zpěvačka moc výrazná a Karel Šůcha jako zpěvák nestačí vůbec. K tomu křečovitá snaha o show, kde černé brýle a bílé košile nahrazují nasazení kapely. Přesně takhle si představuju kapelu na rauty či firemní večírky. Noc končil Uširváč (Hudba Praha revival), který Lauru taky zastínil (a to si o revivalech nemyslím vůbec nic pěkného).

Příště si to chce položit pár otázek. Koho měla proboha přilákat heavy metalová strašidla nebo vypelichaná Doga?

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

Jo,jo. To s tebou souhlasím. Jel jsem na fest snad pouze na Lauru a Baťu a jeho něžný beat. Když jsem přijel, zjistil jsem, že Baťa hrál den předtím:(. Utřel jsem si tedy slzy, protože tahle partička (Baťa...) mě opravdu dostala už když jsem je slyšel na broumovské kytaře a poté na loňském festivalu H.F.. No nic, přišel jsem zrovna když rozbalovali kluci z vyhoukaný sovy. Ty jsem znal z dřívějška, prže jsme s nimi parkrát hráli. Říkal jsem si fajn ty si poslechnu rád. Jenže ejhle...už po pár beglajtech se ve mě vzbudilo něco, co dlouho spalo...Požitek s dobře odvedené muziky!!! OPRAVDU TO NEMĚLO CHYBU !!!
Fajn kluci dohrály a všichni (včetně mě) žili v očekávání, že teď konečně začne to, co jsme všichni tak dobře znali z dřívějška. Připravovala se totiž Laura a její tygři. Začli hrát, ale ani po druhém songu jsem tam neslyšel Lauru. Prostě to byl snad nějákej nepovedenej revival. Prostě...neslaný, nemastný a ani když spustily starej známej kousek "Nebudeme", při kterým jsem na starších koncertech skákal metr do vzduchu, se mnou tentokrát ani nehnul. Prostě nic. Takže skoré Sova vs. Laura=100% pro Sovu.
No, dohráli tedy a začla třetí kapela. Revival Jasná páka (Hudba Praha). Jak už z názvu vyplývá je to revival a tak to taky nebudu soudit. Nemám totiž rád, když se někdo "chlubí cizím peřím". Ale aj přes to jsem to (na hoře u vejčepu:) poslouchal a musím říct, že ač si to lidi chvályli, tak s Hudba Praha to nemá vůbec nic společnýho. Jsou totiž revivaly, které aj přes to, že nemám revivaly rád, odvedou svojí práci na 100% (např. Mettalica,Sepultura,AC//DC), hrajou špičkově a nejsou to žádný nafoukaný "hvězdy večera".
Takže Vyhoukaná sova odchází jako jednoznačný vítěz (kluci hrajte, ať nám tajk zůstane dobrá muzika:)na druhé místo bych zařadil Baťu a jeho něžný beat, ptotože nepochybuji (ani přez to, že jsem je letos prošvihnul) o jejich hudebních kvalitách a dál už nehodnotím, prže to nemá cenu:(. Bylo to vesměs zklamání. Nicméně 3.9. hraje na Zděřině (Police nad Metují)legendární Blue Effekt s Radimem Hladíkem, kde si to zklamání stoprocentně vynahrádím :)

Mějte se fajn, muzice zdar a doufám že se uvidíme na dalších akcích:)

Hendrix

osobic řekl(a)...

No v sobotu to snad bude lepší, jen se trochu bojím, jestli ty kapely budou ladit k sobě... Uvidíme, kdyžtak nás může uspokojit diskotéka:-)

Anonymní řekl(a)...

No, tak já jsem zrovna zjistil, že se tam nedostanu, což mě pěkně se...Ale stejně bych šel převážně na Blue Effect (resp. za Radimem:) a pak bych to taky viděl na tu diskošku :))))). Néé, určitě to bude fajn. Dej sem zase vědět jak to dopadlo:)

Měj se
Hendrix