středa, října 05, 2005

La revedere



Na poslední chvíli jsme v temných zákoutích internetu narazili na akci La revedere. To, že se uskuteční, nám potvrdilo několik miniplakátů, které jsme posléze zachytili v okolí. První říjnový den jsme vyrazili do kulturáku ve Žďáru na Metují. Zúčastnil se i Pulec, indikátor kvality. Na akci, kde by hrály kapely, které neuspokojí jeho vysoké požadavky, by nikdy nevyrazil. A tak je to správně.

Po příchodu do poloprázdného (spíš teda prázdného) sálu padlo oko na věci pod pódiem. Komba, kytary, stůl zavalený nepořádkem jak ponk v kutilské dílně. Čekali jsme, kdy to konečně někdo začne stěhovat, aby koncert mohl pomalu začít. Hromadu ale obstoupili 3 týpci a po krátkém testu zvuku začali hlučit. Seveřani River For Sale. Výrazná basa prostoupila prostor a monotóním opakovaním stavěla základ, který se snažila rozvrtat kytara. Do toho duněl automatický bubeník a zněly ruchy produkované týpkem u stolu. V tom všem buhužel úplně zanikal zpěv. Zvláštní napětí vznikalo ve chvíli, kdy jsem u skladeb čekal nějakou gradaci, která ale nikdy nepřišla.

Ostatní kapely už zabraly tradiční místo na pódiu. Pavilon M2 se poslední dobou stává oblíbeným soustem hledačů "moderní a progresivní" hudby. Debutová deska se povedla, s koncerty to bývá leckdy horší. Tentokrát ale před stále vypráskaným sálem předvedli Hradečáci našláplý výkon. Po počátečním zvukařově tápání šel ven solidní zvuk (kapela to měla na pódiu po celou dobu komplikovanější) a člověk si tak mohl vychutnat záseky jako Similar colour like steel či Desperate legacy.

"Hvězdný prach" se bohužel vystřílel na začátku a pak pokračovali místní a "skoromístní". Českoskaličtí punkeři Los Candelabros nebyli ani úderní, ani melodičtí, takže nijací, z machovských 9*mm až moc cítím zábavový odér a o Destroyer jsem se tady už párkrát v nedávné době zmínil, takže nemá smysl se opakovat.

Škoda jen, že na akci, která vcucla dvě hodně dobré kapely, přišlo málo lidí. Byl to důsledek odvážné dramaturgie a slabší propagace, přičemž to první bych zachoval a na tom druhém se dá máknout... Tak příště snad i s lidma.

P.S. Fotka ukradená z webu River For Sale není ze Žďáru.

Žádné komentáře: