čtvrtek, září 01, 2005

Minirozhovor: Petr "Spacák" Staněk



Již tuto sobotu se sejde na Zděřině u Police nad Metují celkem pestrá směs kapel (Blue Effect, Wollongong, Transfusion, Take it easy band, Sepultura revival). Jedním z "pachatelů" je i Petr "Spacák" Staněk. Koncerty pořádá několik let, na Broumovsko za tu dobu přivezl spoustu zajímavých souborů. Tady je minirozhovor, který berte i jako pozvánku na zmíněnou akci.

Vzpomeneš si ještě na první akci, kterou jsi pořádal? Co tě k tomu vedlo?
Motal jsem se kolem akcí mých kamarádů počátkem 80.let (legendární Šonov Standy Pitaše, Žatec atd.), v roce 84 jsem letěl ze školy (kvůli účasti na "zmasakrované" akci v Hronově-Zbečníku, byl jsem již v podmínečném vyloučení...), o rok později pořádal neméně legendární akci v bezděkovském pohostinství Miki (krycí jméno estébáka Michala Bártka, tehdy našeho kamaráda...). Na Broumovsku proběhly ještě další super akce, takže jsem měl skvělou školu! Toho jsem využil a na samém sklonku socialistického období jsem zorganizoval ve Vernéřovicích koncert, na kterém vystoupila Nátěrová Hmota (H.K.), INŽENÝR KAŠPAR CSc. (Sev. Čechy), ježíš.......... a další formace...jo - hypersuperpolulární AKU-AKU (Teplice v Č.) a ještě něco. Byla to skvělá, tedy vydařená akce! Tehdy ještě jezdili lidé v podstatě z celé republiky, a tak se do malého vernéřovického pohostinství vtěsnalo kolem 500 lidí! Na MNV v Meziměstí jsem nahlásil, že se jedná o soukromou oslavu mých přátel a kontrola se strašně podivovala, jak to, že můžu znát tolik lidí! Cha, cha!

Jsi aktivní jako výtvarník, zkoušel jsi to někdy s muzikou?
Mám hudební hluch - takovou kapelu již měl v H.K. Slaďák (Hudební hluch). Namísto toho jsem se více než s výtvarníky kamarádil s rockery - především s klukama z hradecké MEAT HOUSE CHICAGO I.R.A. a undergroundové legendy UMĚLÁ HMOTA. Hudba je pro mne však důležitou inspirační složkou v mé výtvarné práci... Zajímavé (pro mne) však je, že mívám v hlavě celé hudební kompozice, ale jelikož neumím zpívat, tak je nemám jak zaznamenat... Až bude věda dále, tak to snad z toho mozku půjde nějak vytáhnout... Do dneška mne však můj hudební diletantismus mrzí, protože na výtvarníky neletí baby tolik, jako na rockery... (A přitom jsme lepší!)

V sobotu pořádáš s Borkem a Jindrou akci na Zděřině. Bude mít večer nějakou "vychytávku"?
Myslím, že vychytávkou bude Radim Hladík - je to poctivý a výtečný muzikant, který má díky svému umění respekt. No a o další vychytávce nevím - leda bych provedl třeba striptýz... Až bude potřeba vyhnat lidi - cha, cha!

1 komentář:

Anonymní řekl(a)...

ajajaj, škoda, že budu chybět.