středa, května 02, 2007

Len žiadne obavy


Proklikal jsem se na stránky slovenských veteránů Zóna A. Pánové mají web docela naditý informacemi a zajímavým čtením. Podle data tam už dva roky visí článek, ve kterém se Koňýk vyjadřuje ke spolupráci s Štb. Pokud znáte pasáž z knížky Kytary a řev, kde se píše: "Měsíc po téhle velkolepé policejní akci (rozehnání koncertu na vysokoškolských kolejích, 34 zatčených - pozn.) Zóna A bez problémů vystupuje na velké bratislavské přehlídce alternativních kapel nazvané Čertovo kolo. Přístup slovenských státních orgánů k punku byl tedy poněkud schizofrenní...", najdete v Koňýkově článku vysvětlení, proč tomu tak asi bylo. Koňýk dál popisuje peripetie bratislavského předrevolučního pankáče až k okamžiku, kdy podepsal spolupráci.

Zajímavé je, že takováhle doznání se začínají objevovat až v poslední době. Byl podpis pro každého tak velkým traumatem, že se s ním dokáže vyrovnat až tolik let po změně režimu? Nebo se spíš všichni bojí otevírajících se archivů? Ukázkovým příkladem je Jim Čert, který svoje obavy přiznal. Nechci vůbec nikoho soudit, doba to byla hnusná, ale jako protipól Koňýkových argumentů se tady přímo nabízí jeden životní příběh.

Když už jsem u toho odkazování, tak před několika týdny přinesly Lidovky materiál o předrevolučním punku. Konkrétně to byly tyhle čtyři články:
Jak StB stíhala pankáče za fašismus
Mezi příznivci punku měla StB i svoje agenty
Velká punková jízda v Plzni
Časopis vyráběly "máničky".

3 komentáře:

Anonymní řekl(a)...

hezký shrnutí. hodně jsem o tom přemýšlel a dospěl do pozice, kdy mi vůbec nevadí spolupráce samotná - vždycky, když to na někoho praskne si říkám, že těžko zpětně odhadnu, jak bych se zachoval já, co bych dělal po nějakém přátelském rozhovoru na Barťáku, ze kterých se lidi vraceli s monokly. ale docela rozlišuju ty současné reakce

Anonymní řekl(a)...

Koňýk je pro mě jeden jeich pól, zmiňovanej Jim Čert druhej. A vždycky mě hodně zamrzí, když se proflákne, že někdo, koho jsem si dřív vážil - třeba J.Nohavica - má těmi svými reakcemi blíž k tomu druhému pólu.

osobic řekl(a)...

Jasně, v podstatě to vidím úplně stejně. Jen některý současný reakce bohužel nechápu...